25 Ocak 2014 Cumartesi
NASIL BİR ODA OLMALI?
NASIL BİR ODA OLMALI?
Odanın görüntü güzelliği ve şıklığı ile beraber, özellikleri, yapısı ve tasarımı çok önemlidir. Bebeğin odasını hazırlarken onun rahatını sağlamak ve tehlikelerden korumak gerekir. Rahatlık ve emniyet bir bebeğin odasında olması gereken en önemli iki özelliktir.
İlk olarak evinizdeki hangi odanın bebeğiniz için en uygun oda olduğuna karar vermelisiniz. Unutmayın o sizin en değerli varlığınız, sakın onun için işte bu oda boş, onun olsun, fark etmez demeyin. Bebeğiniz için en uygun ve en kullanışlı odayı seçmeniz ve ona vermeniz gerekir.
En uygunu gürültüden rahatsız olmayacak kadar uzak, fakat kolay kontrol edilebilir bir mesafede olan odadır. Kuzey cephesine bakan odaları tercih etmeyin. Odanın kuzey cephesine bakması soğuk ve nemli bir oda olmasını sağlar, ayrıca kuzey cepheleri genellikle problemli, nem ve rutubetli cephelerdir. Odanın doğudan ışık almasını tercih edin. Yatak odalarının doğuya bakması herkes için iyidir. Güneş ışınları sabah rahat ve huzurlu uyanmamızı sağlar. Batıya bakan odalar özellikle yaz geceleri çok sıcak olur.
Bebek odasının en önemli özelliği, rahat havalandırabileceğiniz aydınlık bir oda olmasıdır. Lüzumsuz fazla eşya ile dolu bir odada, annenin hareketleri, bebeğin görüş, hareket ve oyun alanı kısıtlanır.
Odanın sıcaklığına da dikkat etmek gerekir. Bebek, soğuktan büyüklere oranla daha çok etkilendiği için, nem oranına da dikkat etmek koşulu ile, odanın ne çok sıcak nede soğuk olmaması gerekir, genel olarak 20 - 22 derecede tutulması uygun olacaktır. Yeni doğmuş bir bebeğin solunum yolla
Yatak odam nasıl olmalı
Yatak odam nasıl olmalı
Eşinizle cinsel yaşamınıza renk katmak, yatak odanızın cazibesine de bağlı. Yatak odanızı nasıl daha seksi hale getirebilirsiniz? Aşk ve seks çağrışımlı bir yatak odası tasarlayarak, onu küçük ve pratik dokunuşlarla zenginleştirerek gerçek mabedinize kavuşabilirsiniz. İşte, pudra.com’un yatak odanızı daha seksi hale getirecek önerileri…
Dekoratif dokunuşlar
Aşk yuvanızı daha seksi hale getirmek için, yatak odanızı sıcak renkler ve gösterişli kumaşlarla canlandırabilirsiniz. Ne de olsa renkler her zaman romansı yaratır! Odanızın duvarlarına natural bir renkle fon yapmalısınız. Açık kahverengi, krem, soft yeşil gibi… Sonra kırmızı, egzotik mor gibi çarpıcı bir renkle canlılık katmalısınız. Nasıl şekillendireceğiniz sizin yeteneğinize kalmış! Kırmızıyı seviyorsanız, fakat dört duvarda kırmızı olmasını istemiyorsanız, sadece tek bir duvarı kırmızıya boyayarak ısıtın odanızı.
Parlak ışıkları terk edin
Yatak odanızın atmosferini değiştirmek için ışıklandırmaya önem vermelisiniz. Bir kere en hızlı çözüm, tavan lambasını iptal etmektir. Tavandan direkt ve sert bir şekilde parlayan ışıkla aşk odanız çok tatsız olur. Bir abajur ya da ışığı tavana yansıtan ayaklı lambayı tercih edin. Ancak, lambanızda ışık miktarını azaltıp çoğaltmanızı sağlayacak ayar düğmesi mutlaka olmalı. Loş ışıkla kendinizi seks moduna sokmak çok daha kolay olacaktır. Yatak odanızda tuvalet masanız varsa, üzerine gerekli durumlarda devreye sokmak üzere mumlar koyun. Mumları yaktığınız zamanlarda sevgilinize ateşli bir gece için mesaj veriyor olabilirsiniz!
Önemli malzemeler
Bazı iç dekorasyoncular yatak odalarında ipek ve payet pahalı ve gösterişli malzemeleri kullanmayı severler. Gösterişli yatak başı, kadife saçaklı perde gibi seçimler, yatak odasının cazibesini alır götürür. Eğer dekorasyon konusunda bir profesyonelden yardım alacaksanız, bu durumu göz önünde bulundurarak onu yönlendirin.
Duvara eşinizle size ait erotizm çağrışımlı fotoğraflarınızı asmanız faydalı olabilir. Ya da size daha güzel bir öneri: Aşk ve erotizm çağrışımlı büyük bir resim yatak odasının duvarında hiç de fena olmaz! Resim yeteneğiniz varsa siz çizebilir, yoksa da yetenekli bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz.
En son dokunuşunuz da içi şampanya, çikolata, meyveler, kırmızı çiçekler ve mumlarla dolu kocaman bir tepsiyi yatak odanıza koymak olmalı. Bu, kesinlikle yatak odanızı bir aşk cennetine dönüştürecektir.
Televizyon yok!
Yatak odasında televizyon bulundurmak pek de sağlıklı olmaz. Her akşam bir diziye takılıp izlerken uyuyakalmak bir rutine dönüşebilir sizin için.
Erotik film izlemek elbette eşinizle aranızdaki seks ilişkisini ateşlemekte faydalıdır. Ancak bu film izleme işi evinizin salonunda yapmak, hem bazen sevişmeleri evin yatak odasından dışarı çıkarmak daha eğlenceli olur. Yatak odaları rahatlama ve huzur anları ile duygusallığın yaşandığı yerlerdir. Yatağa geldiğinizde dizi izleyeceğinizi değil, huzur bulmaya, uyumaya ya da sevişmeye geldiğinizi bilmelisiniz. Yatak odanız daima özel bir yer olmalı!
Daha iyi bir yatak
Duygularınızı harekete geçirecek bir yatak odası yaratmak istiyorsanız, doğru yatağı seçmelisiniz. Bir kere yatağınızın yumuşak ve mümkün olduğunca geniş olması önemli. Yatak takımınızın nasıl bir desene sahip olacağı sizin zevkinize kalmış, ama kadife yumuşaklığında bir örtü ile ‘sıcak’ geceler hayal değil!
COUNTRY TARZI
COUNTRY TARZI
Dekorasyonda doğallığı tercih ediyorsanız bunun ilk adımı country tarzında dizayn edilmiş mobilyaları kullanmaktır. İkinci adımı ise bu tarz mobilyaların genel özelliklerini bilmektir. Şimdi size kısaca country tarzında, yani doğal dekorasyonda kullanacağınız bazı ipuçlarını verelim...Sıcak, samimi, mütevazi ve gösterişten uzak ama şıktır. Geçmişten günümüze küprü niteliğindedir.
Huzur veren natürel ve pastel tonlar kullanılır. Kumaşlarda kahverengi, krem, bej renginin ağırlıkta olduğu keten, chanel ve kadife kumaşlar tercih edilir.Desen olarakta ekose ve çiçek kullanılır. Cila renklerinde ise ağacın doğallını bozmayan ceviz ve akçaağaç tonları tercih edilir.
Hammaddesi ağırlıkta ömrünü tamamlamış ladin ve köknar ağacıdır.
Evini yenilecek blog güzelleri yada ev döşeyecek çiçeği burnunda gelin adayları bugünkü yazım sizlere....Ben keşke yeni evliyken bu kadar bilinçli olabilseydim, o sıralar aşktan gözleri kör halde evlendiğimden alelacele ev döşedik:) Renk uyumu, evin bana vereceği enerji vs hiçbirşeyi hesaba katmamıştık, bugüne kadarda ne yalan söyleyeyim dekorasyon namına kendimi hiç geliştirmedim taki kendi evimize taşınana kadar....Zaten eşyalarım eskimişti, fırsat bu fırsat en azından salonu yenileme kararı almışken ben netten araştırmalarıma başladım.....Önceki hedefim bembeyaz İsveç evleriydi fakat bembeyaz eşyaların temizlik açısından zorluk çıkacağını düşünerek vazgeçtim...:)
Sonra diğer dekorasyon tarzlarını araştırırken Country tarzının ruhuma %100 hitap ettiğini anladım...
İlk evli iken minimal tarz modası vardı, ve benim mobilyalarımda o tarzdı, sıkıcı bir tv ünitesi, metal ayaklı koltuk takımı, düz ve net aksesuarlar....Eski evimizi zaten otel gibi yatmadan yatmaya kullandığımız için eşyalarımızı pek iplemedim hatta evin pratik ve kirlenmeyen cinsten oluşuyla çok övündüm bugüne kadar....:) Fakat şimdi ilk kez bu derece heves gelmişken bu işe ilk kez profesyonel yaklaşmak istedim...evde akşamları birkaç saatte geçirsem bana huzur verecek sıcak bir ortam olmasını istedim...Bazı blogger arkadaşlarının country tarz döşedikleri evleri benim ilham kaynağım olduğu için, yazımda bolca bu tarzı başarıyla uygulamış blogger örnekleri vererek anlatacağım.....
Neyse uzatmadan country tarz nedir? nerden gelir bunlardan bahsedeyim....Country kırsal, yani geleneksel tarz dekorasyon demek, ama beni en çok etkileyen yönü yaşanmışlık, yani bir eskiye gidiş, eski dönemi anımsatan objeler, eskitme masif mobilyalar,farklı bir romantizm, romantik sıcacık evler.......Kısacası modernin tam zıttı, daha çok kır evi olarak biliniyor fakat kökeni İngiltere'ye dayanıyor....Amerikan country, İngiliz country ve Fransız country en çok bilinenler....Amerikan olanında büyük büyük kaba mobilyalar olduğundan kesinlikle bize uygun değil.....İngiliz tarzı ise bol oymalı, zarif ve genelse ceviz ağırlıklı mobilyaları içeriyor....Benim favorim Fransız country ise Güney Fransa ya provincial dendiği için Provence diyede geçiyor, bombeli, işlemeli krem beyaz eskitme mobilyalar içeriyor....Bence en romantiği kesinlikle Fransız country....Bazı örnekler bana izlediğim Avrupa ortaçağ dönemine ait filmleri anımsattı....Hani kadınlar kabarık etekler giyer, adamların saçları bigudi benzeri olur ya:) Bazı bulduğum örnekler ise Avrupa köy evlerini anımsattı, resmen şirin ,sıcacık ama dokusu olan, yaşanmışlığı olan köy evleri....Kır evleri....
Ve daha fazla düşünmeden benim gibi romantik bir balık burcunun ruhuna en çok hitap eden stilin bu olduğunu anladım:) Sevdiceğimi ikna etmek zor olmadı çünkü gösterdiğim fotoları görünce oda direkt beğendi ve zaten hep geleneksel şeyleri daha çok sevdiğini söyledi....
Bu aralar bu tarz English home'un ülkemizde yaygınlaşmasıyla iyice moda oldu, herkeste çiçek böcek sevdası çıktı:)Çokta abartmamak gerektiğini düşünüyorum çünkü sonuçta bizler Avrupa daki evler gibi yüksek tavanlı, yüksek kapılı ,geniş salonlu evlerde yaşamıyoruz...
Country tarz için ipuçları ;
Öncelikle masif mobilya seçmek,
Beyaz ,krem mobilyalar ve özellikle eskitme mobilyalar...(Fransız stili için)
Doğadan ilham alan pastel tonlar (kesinlikle koyu kırmızı, koyu mor gibi tonlardan kaçmak gerek)
Evde bir yerlerde taze çiçek , yada koltukta minderde yada perdede çiçekli desen
Bir kuş kafesi objesi(kır evini yansıtması açısından, eşime mobilyaları aldıktan sonra bu tarz için kuş kafesi almamız şart diyince baya bir güldü, ama görüntü olarak benimde hoşuma gidiyor bulursam alacağım:))
gösterişli şamdanlar, uzun zarif mumlar, fenerler vs
ahşap objeler
tercihe göre bakır eskitme objeler
Şömine ,
duvara doğal taş örmesi
country ahşap saatler
ferforje objeler
dantel örtüler, güpürler (bu kısmını hayatta alamam, bu tarzın parçası olsada dantel bana göre değil!)
uzun kalın kumaş perdeler (ben başta yanlış tercih yapıp zebra perde seçtim, perdeden sınıfta kaldım maalesef:((
perde çiçekliyse halı düz olacak, halı desenliyse perde düz olacak...
oymalı kakmalı, rustik, patinalı vs mobilyalar (ne çok şey öğrenmişim dimi? :))
ahşap oymalı kapaklı mutfak dolapları
öz le kareli bölmeli cam kapaklı mutfak dolapları
hasır sepetler, ahşap objeler
geleneksel avizeler ve sarkıt avizeler (5-6 kollu olan)
geyik boynuzu yada hayvan başı (peahhh nasıl tanımlayacağımı bilemedim, böyle örnekler var fakat kesinlikle benim tarzım değil:)))
oymalı yada torna ayaklı koltuklar yada English home tarzı uzun bacaklı koltuklar (80 li yıllarda eminim çoğunuzun evinde bu uzun bacaklı koltuklardan vardı :)
paçalı ,şirin koltuklar
chester diye tabir edilen düğmeli koltuklar (bana biraz fazla gösterişli geldi, sadece berjer lerde tercih ettim)
country stil abajur,
country stil dressuar
Country tarza asla uymayacak şeyler;
metal ,dijital objeler
raflı duvar üniteleri
cd lerin dışarlarda gözükmesi, cd dolapları vs
ses sistemi, hoperlorleri vs (bizde ne yazıkki ses sistemi var, country stili objeler arasında nasıl kapatacağız bilemiyorum, eşime kullanmayalım kablolar heryerde kötü gözükecek dedim ama bu konuda taviz vermedi maalesef:(((
çok yer kaplayan,öz le yan kol koyma yerleri çok kalın olan düz hatlı koltuk takımları
köşe takımları (şahsi fikrim)
dümdüz bacaklı yemek takımları, sehpa takımları
lake, parlak dümdüz kapaklı mutfak dolapları
düz hatlı, metal , modern avizeler
kısacası fazla dijital barındıran, fazla modern ve dokusu olmayan gelenekselliği yansıtmayan herşey
Örneklerime tek tek bakalım;
En üst resimde ve alt resimde benim favori country renklerim mavi-kahve ve krem var....Kahve zaten en çok doğa havasını veren renk....Mavi huzur veren renk....İkiside çok başarılı örnekler...Dikkat ederseniz dekoratif objeler dahil bu saydığım renkler dışına çıkılmamış, tüm tonlar uyum içerisinde...
Lake boya nedir?
Lake boya nedir?
Oldukça parlak bir mobilya cilası olan lake, renksiz ya da renkli olabilir. Çin’de başlayan bu cilalama yöntemi, Avrupa’da 1600′lü yıllarda kullanılmaya başlanmış.
Neden lake?
Lakenin pürüzsüz görünümü sıradan bir tahta parçasını muhteşem bir mobilyaya dönüştürebilir ve evin hangi köşesinde kullanırsanız kullanın, çekici bir görünüm yaratabilirsiniz.
Lake cila için uygun olmayan mobilya türü var mıdır?
Parlak cilalar mobilya üzerindeki darbeleri ortaya çıkarır; bu nedenle lake, girintili çıkıntılı ahşaplar ile düz ve temiz olmayan yüzeyler için uygun değildir. Bu özellikteki ahşaplar ekstra hazırlama aşamasından geçerek (zımpara ve boya) lake cila için uygun bir hale getirilebilir.
Lake boya nasıl yapılır?
Lake cila, pek çok kimyasalı, itinalı bir zımparalamayı ve çok katmanlı astarlamayı gerektiren bir yöntemdir; kısacası tam anlamıyla ustalık gerektiren bir iştir.
Mobilyanın lake boyanabilmesi için öncelikle alt zemininin sağlam olması gerekir. Mobilya üzerinde oynama ve esneme olmamalıdır. Çünkü lake boya sert boyadır ve sallanma ve esneme olursa çatlama olabilir.
Hangi tür ağaçlar lake boyaya uygundur? Şuan en çok kullanılan ağaç türü MDF dir. MDF sert yapılı ve gözenekli olmayan bir yapıya sahiptir. Pek kullanılmamakla birlikte sunta yada kaplamalı suntalarda kullanılabilir. Kereste ve türü ağaçlarda laka boya için uygundur.
MDF ise Poliüretan Astar Boya ile dolgulanmalıdır. Poliüretan astar MDF yüzeyi dolana kadar en az 4 kat boyanmalıdır. Her katta pürüz alınarak dolgu yüzeyinin daha iyi olması sağlanmalıdır.
Zemin Kaplamalı ise yada daha bozuk yüzeyli MDF ise Polyester yada Polyester dolgu ile doldurulmalıdır.
Dolgu işlemi ustanın uygulama hızına bağlı olarak 1 gün içerisinde bitirilmeli ve en az 12 saat kuruması beklenmelidir.
2. Macun yoklaması
Dolgulama işlemi sonucunda mobilya yüzeyinde hala kırık ezik yada çizik türü kapanmamış alan varsa; astarlı yüzey için lake emaye macun ile, polyesterli yüzey için polyester macunu (Çelik macun – oto macunu) kullanılmalıdır.
Bu işlem daha sonra da yapılabilecekse de bu aşamada yapılması daha düzgün sonuç alınmasında önemlidir.
Zımpara işlemi belki de lake boyanın en önemli aşamalarından biridir. Poliüretan astar için kullanılacak zımpara 180 dir. Polyester ve polyester dolgu için 180 ve 150 zımpara uygundur.
Zımparalama işlemi nasıl yapılır?
4. Astarlama
Zımparadan sonra selülozik astar boya ile astarlanan mobilya yüzeyinde son hata denetimi yapılır. İnce bir yada iki kat selülozik astar atılır.
5. Macun yoklaması
Selülozik astar boyadan sonra eğer macun yeri varsa o bölge macunlanır. Burada kullanılan macun lake emaye macun yada mobilya tamir macunu ( daha hızlı kurur ve daha kolay zımpara olur) kullanılır.
6. Macun ve astar zımparası
Macun zımparası ve astar zımparası yapılarak son kat boya işlemine hazır hale getirilir. Macun zımparası yapılırken etrafta macun artığı bırakmamaya dikkat edilmelidir. Yoksa daha sonra kötü bir görüntü oluşur. Zemin yüzeyle sıfır olmalıdır.
Astar zımparası yapılırken çizik oluşmamasına dikkat edilmeli, ince zımpara kullanılmalı, eğer mevcut ise sünger zımpara kullanılmalıdır.
7. Boyama işlemi
Bu aşama sonkat boya işleminin ilk aşamasıdır. Çoğunlukla es geçilir. Uygulanması önerilir. Zımparalanmış selülozik astar üzerine selülozik beyaz boya yada Poliüretan son kat beyaz boya atılmalıdır. Beyaz boya 1 kat şeklinde uygulanmalı en az 1 saat kurmaya bekletilmelidir.
8. Pürüz alma işlemi
1 saatlik kuruma sonrasında pürüzlük zımpara ile düzgün bir şekilde dikkatlice pürüz kırılmalıdır. Bu aşamada dibi çıkma olayı olmamasına dikkat edilmelidir.
9. Son kat boya işlemi
Son kat boya işlemi için kullanılacak boya Poliüretan Son Kat Beyaz boya yada Akrilik son kat beyaz boyadır. Akrilik boya, sararma olayının daha geç gerçekleşmesi için daha uygundur. Poliüretan boyaya göre 5 kat daha geç sararmasına sebep olur. Poliüretan tiner ile inceltilmesi tavsiye edilir. Daha iyi bir çözünme gerçekleşir. İsteğe bağlı olarak anti silikon, roterdar gibi boyanın yayılmasını kolaylaştırıcı etken maddeler ilave edilebilir.
Uygulama işlemi her tarafına 1 kat dolanılır. ½ saat kuruması için beklenir, pürüz kırılarak 3-4-5 kat şeklinde katlar halinde boyama işlemi gerçekleşir.
Boyama işlemi öncesinde etraf iyice temizlenir, boyanacak yüzeyin tozu iyice alınır ve yeler sulanır.
10. Cilalama ve Parlatma işlemi
Lake boya nedir?
Oldukça parlak bir mobilya cilası olan lake, renksiz ya da renkli olabilir. Çin’de başlayan bu cilalama yöntemi, Avrupa’da 1600′lü yıllarda kullanılmaya başlanmış.
Neden lake?
Lakenin pürüzsüz görünümü sıradan bir tahta parçasını muhteşem bir mobilyaya dönüştürebilir ve evin hangi köşesinde kullanırsanız kullanın, çekici bir görünüm yaratabilirsiniz.
Lake cila için uygun olmayan mobilya türü var mıdır?
Parlak cilalar mobilya üzerindeki darbeleri ortaya çıkarır; bu nedenle lake, girintili çıkıntılı ahşaplar ile düz ve temiz olmayan yüzeyler için uygun değildir. Bu özellikteki ahşaplar ekstra hazırlama aşamasından geçerek (zımpara ve boya) lake cila için uygun bir hale getirilebilir.
Lake boya nasıl yapılır?
Lake cila, pek çok kimyasalı, itinalı bir zımparalamayı ve çok katmanlı astarlamayı gerektiren bir yöntemdir; kısacası tam anlamıyla ustalık gerektiren bir iştir.
Mobilyanın lake boyanabilmesi için öncelikle alt zemininin sağlam olması gerekir. Mobilya üzerinde oynama ve esneme olmamalıdır. Çünkü lake boya sert boyadır ve sallanma ve esneme olursa çatlama olabilir.
Hangi tür ağaçlar lake boyaya uygundur? Şuan en çok kullanılan ağaç türü MDF dir. MDF sert yapılı ve gözenekli olmayan bir yapıya sahiptir. Pek kullanılmamakla birlikte sunta yada kaplamalı suntalarda kullanılabilir. Kereste ve türü ağaçlarda laka boya için uygundur.
Lake boya yapma işlemleri nelerdir?
1. Zemin Dolgusu
Boyama işlemine geçmeden önce mobilya aksamının boyaya uygun hale getirilmesi gereklidir. Bu işlem için;
Sunta ise Lake Emaye Macunu çekilmeli ve Zımparalanmalıdır.
MDF ise Poliüretan Astar Boya ile dolgulanmalıdır. Poliüretan astar MDF yüzeyi dolana kadar en az 4 kat boyanmalıdır. Her katta pürüz alınarak dolgu yüzeyinin daha iyi olması sağlanmalıdır.
Zemin Kaplamalı ise yada daha bozuk yüzeyli MDF ise Polyester yada Polyester dolgu ile doldurulmalıdır.
Dolgu işlemi ustanın uygulama hızına bağlı olarak 1 gün içerisinde bitirilmeli ve en az 12 saat kuruması beklenmelidir.
2. Macun yoklaması
Dolgulama işlemi sonucunda mobilya yüzeyinde hala kırık ezik yada çizik türü kapanmamış alan varsa; astarlı yüzey için lake emaye macun ile, polyesterli yüzey için polyester macunu (Çelik macun – oto macunu) kullanılmalıdır.
Bu işlem daha sonra da yapılabilecekse de bu aşamada yapılması daha düzgün sonuç alınmasında önemlidir.
3. Zımparalama işlemi
Zımpara işlemi belki de lake boyanın en önemli aşamalarından biridir. Poliüretan astar için kullanılacak zımpara 180 dir. Polyester ve polyester dolgu için 180 ve 150 zımpara uygundur.
Zımparalama işlemi nasıl yapılır?
4. Astarlama
Zımparadan sonra selülozik astar boya ile astarlanan mobilya yüzeyinde son hata denetimi yapılır. İnce bir yada iki kat selülozik astar atılır.
5. Macun yoklaması
Selülozik astar boyadan sonra eğer macun yeri varsa o bölge macunlanır. Burada kullanılan macun lake emaye macun yada mobilya tamir macunu ( daha hızlı kurur ve daha kolay zımpara olur) kullanılır.
6. Macun ve astar zımparası
Macun zımparası ve astar zımparası yapılarak son kat boya işlemine hazır hale getirilir. Macun zımparası yapılırken etrafta macun artığı bırakmamaya dikkat edilmelidir. Yoksa daha sonra kötü bir görüntü oluşur. Zemin yüzeyle sıfır olmalıdır.
Astar zımparası yapılırken çizik oluşmamasına dikkat edilmeli, ince zımpara kullanılmalı, eğer mevcut ise sünger zımpara kullanılmalıdır.
7. Boyama işlemi
Bu aşama sonkat boya işleminin ilk aşamasıdır. Çoğunlukla es geçilir. Uygulanması önerilir. Zımparalanmış selülozik astar üzerine selülozik beyaz boya yada Poliüretan son kat beyaz boya atılmalıdır. Beyaz boya 1 kat şeklinde uygulanmalı en az 1 saat kurmaya bekletilmelidir.
8. Pürüz alma işlemi
1 saatlik kuruma sonrasında pürüzlük zımpara ile düzgün bir şekilde dikkatlice pürüz kırılmalıdır. Bu aşamada dibi çıkma olayı olmamasına dikkat edilmelidir.
9. Son kat boya işlemi
Son kat boya işlemi için kullanılacak boya Poliüretan Son Kat Beyaz boya yada Akrilik son kat beyaz boyadır. Akrilik boya, sararma olayının daha geç gerçekleşmesi için daha uygundur. Poliüretan boyaya göre 5 kat daha geç sararmasına sebep olur. Poliüretan tiner ile inceltilmesi tavsiye edilir. Daha iyi bir çözünme gerçekleşir. İsteğe bağlı olarak anti silikon, roterdar gibi boyanın yayılmasını kolaylaştırıcı etken maddeler ilave edilebilir.
Uygulama işlemi her tarafına 1 kat dolanılır. ½ saat kuruması için beklenir, pürüz kırılarak 3-4-5 kat şeklinde katlar halinde boyama işlemi gerçekleşir.
Boyama işlemi öncesinde etraf iyice temizlenir, boyanacak yüzeyin tozu iyice alınır ve yeler sulanır.
10. Cilalama ve Parlatma işlemi
Parlatma öncesinde 1000 lik zımpara ile boya zımparalanır. Ardından 1200 ve 2000 geçilerek çizikler giderilir.
Boya işleminden sonra en az 3 gün beklenir ve parlatma işlemine geçilir.
Parlatma işlemi nasıl yapılır?
Lake boyama işlemi burada kısaca anlatıldı. Bu işlem en az 7 gün sürmektedir.
Dolgulama 1 gün (Macun çekilecekse +1 gün)
Zımparalama 1 gün
Boyaya hazır hale getirme 1 gün
Parlatma işlemi için bekleme 3 gün
Parlatma 1 gün
Bu isüre1 takım veya değeri bir iş için geçerlidir. Daha fazla iş için gerekli süre daha fazladır.
11. Retöş ve Temizlik
Bu aşamada parlatma sonucunda dibi çıkma gibi sorunlar varsa o alanlara retöş yapılır. Yine pasta ve polish artıkları fiber bezle temizlenerek müşteriye teslim edilecek hale getirilir.
Oldukça parlak bir mobilya cilası olan lake, renksiz ya da renkli olabilir. Çin’de başlayan bu cilalama yöntemi, Avrupa’da 1600′lü yıllarda kullanılmaya başlanmış.
Neden lake?
Lakenin pürüzsüz görünümü sıradan bir tahta parçasını muhteşem bir mobilyaya dönüştürebilir ve evin hangi köşesinde kullanırsanız kullanın, çekici bir görünüm yaratabilirsiniz.
Lake cila için uygun olmayan mobilya türü var mıdır?
Parlak cilalar mobilya üzerindeki darbeleri ortaya çıkarır; bu nedenle lake, girintili çıkıntılı ahşaplar ile düz ve temiz olmayan yüzeyler için uygun değildir. Bu özellikteki ahşaplar ekstra hazırlama aşamasından geçerek (zımpara ve boya) lake cila için uygun bir hale getirilebilir.
Lake boya nasıl yapılır?
Lake cila, pek çok kimyasalı, itinalı bir zımparalamayı ve çok katmanlı astarlamayı gerektiren bir yöntemdir; kısacası tam anlamıyla ustalık gerektiren bir iştir.
Mobilyanın lake boyanabilmesi için öncelikle alt zemininin sağlam olması gerekir. Mobilya üzerinde oynama ve esneme olmamalıdır. Çünkü lake boya sert boyadır ve sallanma ve esneme olursa çatlama olabilir.
Hangi tür ağaçlar lake boyaya uygundur? Şuan en çok kullanılan ağaç türü MDF dir. MDF sert yapılı ve gözenekli olmayan bir yapıya sahiptir. Pek kullanılmamakla birlikte sunta yada kaplamalı suntalarda kullanılabilir. Kereste ve türü ağaçlarda laka boya için uygundur.
MDF ise Poliüretan Astar Boya ile dolgulanmalıdır. Poliüretan astar MDF yüzeyi dolana kadar en az 4 kat boyanmalıdır. Her katta pürüz alınarak dolgu yüzeyinin daha iyi olması sağlanmalıdır.
Zemin Kaplamalı ise yada daha bozuk yüzeyli MDF ise Polyester yada Polyester dolgu ile doldurulmalıdır.
Dolgu işlemi ustanın uygulama hızına bağlı olarak 1 gün içerisinde bitirilmeli ve en az 12 saat kuruması beklenmelidir.
2. Macun yoklaması
Dolgulama işlemi sonucunda mobilya yüzeyinde hala kırık ezik yada çizik türü kapanmamış alan varsa; astarlı yüzey için lake emaye macun ile, polyesterli yüzey için polyester macunu (Çelik macun – oto macunu) kullanılmalıdır.
Bu işlem daha sonra da yapılabilecekse de bu aşamada yapılması daha düzgün sonuç alınmasında önemlidir.
Zımpara işlemi belki de lake boyanın en önemli aşamalarından biridir. Poliüretan astar için kullanılacak zımpara 180 dir. Polyester ve polyester dolgu için 180 ve 150 zımpara uygundur.
Zımparalama işlemi nasıl yapılır?
4. Astarlama
Zımparadan sonra selülozik astar boya ile astarlanan mobilya yüzeyinde son hata denetimi yapılır. İnce bir yada iki kat selülozik astar atılır.
5. Macun yoklaması
Selülozik astar boyadan sonra eğer macun yeri varsa o bölge macunlanır. Burada kullanılan macun lake emaye macun yada mobilya tamir macunu ( daha hızlı kurur ve daha kolay zımpara olur) kullanılır.
6. Macun ve astar zımparası
Macun zımparası ve astar zımparası yapılarak son kat boya işlemine hazır hale getirilir. Macun zımparası yapılırken etrafta macun artığı bırakmamaya dikkat edilmelidir. Yoksa daha sonra kötü bir görüntü oluşur. Zemin yüzeyle sıfır olmalıdır.
Astar zımparası yapılırken çizik oluşmamasına dikkat edilmeli, ince zımpara kullanılmalı, eğer mevcut ise sünger zımpara kullanılmalıdır.
7. Boyama işlemi
Bu aşama sonkat boya işleminin ilk aşamasıdır. Çoğunlukla es geçilir. Uygulanması önerilir. Zımparalanmış selülozik astar üzerine selülozik beyaz boya yada Poliüretan son kat beyaz boya atılmalıdır. Beyaz boya 1 kat şeklinde uygulanmalı en az 1 saat kurmaya bekletilmelidir.
8. Pürüz alma işlemi
1 saatlik kuruma sonrasında pürüzlük zımpara ile düzgün bir şekilde dikkatlice pürüz kırılmalıdır. Bu aşamada dibi çıkma olayı olmamasına dikkat edilmelidir.
9. Son kat boya işlemi
Son kat boya işlemi için kullanılacak boya Poliüretan Son Kat Beyaz boya yada Akrilik son kat beyaz boyadır. Akrilik boya, sararma olayının daha geç gerçekleşmesi için daha uygundur. Poliüretan boyaya göre 5 kat daha geç sararmasına sebep olur. Poliüretan tiner ile inceltilmesi tavsiye edilir. Daha iyi bir çözünme gerçekleşir. İsteğe bağlı olarak anti silikon, roterdar gibi boyanın yayılmasını kolaylaştırıcı etken maddeler ilave edilebilir.
Uygulama işlemi her tarafına 1 kat dolanılır. ½ saat kuruması için beklenir, pürüz kırılarak 3-4-5 kat şeklinde katlar halinde boyama işlemi gerçekleşir.
Boyama işlemi öncesinde etraf iyice temizlenir, boyanacak yüzeyin tozu iyice alınır ve yeler sulanır.
10. Cilalama ve Parlatma işlemi
Hizmetlerimiz
Örnek işler
Dekorasyon
Malzemeler
İş Güvenliği
Panel Kapı
Pratik bilgiler
Renkler
Sağlık
Uygulama
Amerikan Panel ve Ahşap kapı boyama işlemi
Eski ahşap merviden nasıl boyanır?
Sunta nasıl boyanır?
Örnek uygulamalar
Patina Nedir? Nasıl uygulanır?
Parlatmalı takım boyuyoruz
MDF üzerine eskitme boya yapma
Bordo Mutfak Dolabı boyama
Lake boya nasıl yapılır?
Oldukça parlak bir mobilya cilası olan lake, renksiz ya da renkli olabilir. Çin’de başlayan bu cilalama yöntemi, Avrupa’da 1600′lü yıllarda kullanılmaya başlanmış.
Neden lake?
Lakenin pürüzsüz görünümü sıradan bir tahta parçasını muhteşem bir mobilyaya dönüştürebilir ve evin hangi köşesinde kullanırsanız kullanın, çekici bir görünüm yaratabilirsiniz.
Lake cila için uygun olmayan mobilya türü var mıdır?
Parlak cilalar mobilya üzerindeki darbeleri ortaya çıkarır; bu nedenle lake, girintili çıkıntılı ahşaplar ile düz ve temiz olmayan yüzeyler için uygun değildir. Bu özellikteki ahşaplar ekstra hazırlama aşamasından geçerek (zımpara ve boya) lake cila için uygun bir hale getirilebilir.
Lake boya nasıl yapılır?
Lake cila, pek çok kimyasalı, itinalı bir zımparalamayı ve çok katmanlı astarlamayı gerektiren bir yöntemdir; kısacası tam anlamıyla ustalık gerektiren bir iştir.
Mobilyanın lake boyanabilmesi için öncelikle alt zemininin sağlam olması gerekir. Mobilya üzerinde oynama ve esneme olmamalıdır. Çünkü lake boya sert boyadır ve sallanma ve esneme olursa çatlama olabilir.
Hangi tür ağaçlar lake boyaya uygundur? Şuan en çok kullanılan ağaç türü MDF dir. MDF sert yapılı ve gözenekli olmayan bir yapıya sahiptir. Pek kullanılmamakla birlikte sunta yada kaplamalı suntalarda kullanılabilir. Kereste ve türü ağaçlarda laka boya için uygundur.
Lake boya yapma işlemleri nelerdir?
1. Zemin Dolgusu
Boyama işlemine geçmeden önce mobilya aksamının boyaya uygun hale getirilmesi gereklidir. Bu işlem için;
Sunta ise Lake Emaye Macunu çekilmeli ve Zımparalanmalıdır.
MDF ise Poliüretan Astar Boya ile dolgulanmalıdır. Poliüretan astar MDF yüzeyi dolana kadar en az 4 kat boyanmalıdır. Her katta pürüz alınarak dolgu yüzeyinin daha iyi olması sağlanmalıdır.
Zemin Kaplamalı ise yada daha bozuk yüzeyli MDF ise Polyester yada Polyester dolgu ile doldurulmalıdır.
Dolgu işlemi ustanın uygulama hızına bağlı olarak 1 gün içerisinde bitirilmeli ve en az 12 saat kuruması beklenmelidir.
2. Macun yoklaması
Dolgulama işlemi sonucunda mobilya yüzeyinde hala kırık ezik yada çizik türü kapanmamış alan varsa; astarlı yüzey için lake emaye macun ile, polyesterli yüzey için polyester macunu (Çelik macun – oto macunu) kullanılmalıdır.
Bu işlem daha sonra da yapılabilecekse de bu aşamada yapılması daha düzgün sonuç alınmasında önemlidir.
3. Zımparalama işlemi
Zımpara işlemi belki de lake boyanın en önemli aşamalarından biridir. Poliüretan astar için kullanılacak zımpara 180 dir. Polyester ve polyester dolgu için 180 ve 150 zımpara uygundur.
Zımparalama işlemi nasıl yapılır?
4. Astarlama
Zımparadan sonra selülozik astar boya ile astarlanan mobilya yüzeyinde son hata denetimi yapılır. İnce bir yada iki kat selülozik astar atılır.
5. Macun yoklaması
Selülozik astar boyadan sonra eğer macun yeri varsa o bölge macunlanır. Burada kullanılan macun lake emaye macun yada mobilya tamir macunu ( daha hızlı kurur ve daha kolay zımpara olur) kullanılır.
6. Macun ve astar zımparası
Macun zımparası ve astar zımparası yapılarak son kat boya işlemine hazır hale getirilir. Macun zımparası yapılırken etrafta macun artığı bırakmamaya dikkat edilmelidir. Yoksa daha sonra kötü bir görüntü oluşur. Zemin yüzeyle sıfır olmalıdır.
Astar zımparası yapılırken çizik oluşmamasına dikkat edilmeli, ince zımpara kullanılmalı, eğer mevcut ise sünger zımpara kullanılmalıdır.
7. Boyama işlemi
Bu aşama sonkat boya işleminin ilk aşamasıdır. Çoğunlukla es geçilir. Uygulanması önerilir. Zımparalanmış selülozik astar üzerine selülozik beyaz boya yada Poliüretan son kat beyaz boya atılmalıdır. Beyaz boya 1 kat şeklinde uygulanmalı en az 1 saat kurmaya bekletilmelidir.
8. Pürüz alma işlemi
1 saatlik kuruma sonrasında pürüzlük zımpara ile düzgün bir şekilde dikkatlice pürüz kırılmalıdır. Bu aşamada dibi çıkma olayı olmamasına dikkat edilmelidir.
9. Son kat boya işlemi
Son kat boya işlemi için kullanılacak boya Poliüretan Son Kat Beyaz boya yada Akrilik son kat beyaz boyadır. Akrilik boya, sararma olayının daha geç gerçekleşmesi için daha uygundur. Poliüretan boyaya göre 5 kat daha geç sararmasına sebep olur. Poliüretan tiner ile inceltilmesi tavsiye edilir. Daha iyi bir çözünme gerçekleşir. İsteğe bağlı olarak anti silikon, roterdar gibi boyanın yayılmasını kolaylaştırıcı etken maddeler ilave edilebilir.
Uygulama işlemi her tarafına 1 kat dolanılır. ½ saat kuruması için beklenir, pürüz kırılarak 3-4-5 kat şeklinde katlar halinde boyama işlemi gerçekleşir.
Boyama işlemi öncesinde etraf iyice temizlenir, boyanacak yüzeyin tozu iyice alınır ve yeler sulanır.
10. Cilalama ve Parlatma işlemi
Parlatma öncesinde 1000 lik zımpara ile boya zımparalanır. Ardından 1200 ve 2000 geçilerek çizikler giderilir.
Boya işleminden sonra en az 3 gün beklenir ve parlatma işlemine geçilir.
Parlatma işlemi nasıl yapılır?
Lake boyama işlemi burada kısaca anlatıldı. Bu işlem en az 7 gün sürmektedir.
Dolgulama 1 gün (Macun çekilecekse +1 gün)
Zımparalama 1 gün
Boyaya hazır hale getirme 1 gün
Parlatma işlemi için bekleme 3 gün
Parlatma 1 gün
Bu isüre1 takım veya değeri bir iş için geçerlidir. Daha fazla iş için gerekli süre daha fazladır.
11. Retöş ve Temizlik
Bu aşamada parlatma sonucunda dibi çıkma gibi sorunlar varsa o alanlara retöş yapılır. Yine pasta ve polish artıkları fiber bezle temizlenerek müşteriye teslim edilecek hale getirilir.
thonet Sandalye Tarihi
thonet Sandalye Tarihi
19.yüzyılın ortalarında bugünün beklentilerine cevap veren sandalye ve askılıkları Michael Thonet üretmiştir. O iyi bir tasarımcı, uygulayıcı, sanatçı ve başarılı bir iş adamıdır.Ağacı buharla yumuşattı, kalıplara koydu, fırınladı dünyaya kendi adıyla anılan sandalye ve mobilyaları armağan etti. Güzellik, sadelik, işlevsellik, seri üretime uygunluk sağlamlık ve ucuzluk bu sandalyesitilinin en önemli vasıflarındandır.
Michael Thonet 1796 da prusyada ren bölgesinde bulunan bobpard’da doğdu duyarlı bir bilinçlilikle bir ömürboyu yılmadan uzun ve zahmetli bir çaba gösterdi. Önce lamine sonra masif kayın ağaç çubuklarını kullandı ve cafe sandalyeleri , bar sandalyeleri , restaurant sandalyeleri , ahşap sandalyekategorisinde ün yapmış birçok sergi ve fuarda sayısız madalya kazanmıştır.
ST-23 koduyla ürettiğimiz sandalye 2 milyon ST-6 thonet askılık 1 milyon sallanan sandalye 100 bin adet üretilmiş sanat, ucuzluk ve lüks birlikte hedeflenmiştir. 1976 da 4500 işçi çalışıyor günde 2000 adetsandalye üretiliyordu. 20. yüzyılda 4.181,799 adet sandalye üretimi yapılmış ve bütün dünyaya satılmıştır. Michael thonet 1871 yılında öldü ve oğulları firmayı devam ettirdiler.
I. ve II. dünya savaşlarında büyük darbe gören tesisler günümüzde Gebrüder Thonet Viyana adı altında faaliyetini sürdürmektedir. Thonet stil sandalye 180 yıldır değişen siyasal ve toplumsal koşulların sık sık birbirinin yerini alan sanat üslüpları ile modaların ve insanların, bunların doğrultusunda durmadan yer değiştiren zevklerin karşısında direnerek her dönemde beğenilmiş bir sandalye markası olmuştur.
Thonet Sandalye Üretim Aşaması
1.Kayın kütüğü hızarda lata biçiminde kesiliyor kesilen parçalar 3*3 enine kesitler halinde doğranıyor.
2.Doğranan çubuklar torna tezgahında silindir şeklinde yuvarlatılıyor.
3.Doğranan yuvarlak çubuklar basınçlı buhar kazanında yaklaşık 12 saat yumuşatılıyor
4.Buharda yumuşayan çubuklar çelik kalıplara yerleştiriliyor.
5.Bükülen parçalar kalıpla beraber yaklaşık 50-60 derece sıcaklıktaki fırında 12 saat kurutuluyor.
6.Fırında kurutulan parçalar kalıplardan çıkartılarak planya ve elde tıraşlanarak işleniyor.
7.işlenen parçalar zımparalandıktan sonra montaj edilip cilalanıyor.
- Bükülen parçalar işleniyor. zımpara montaj ve cilalandıktan sonra paketleniyor.
Thonet sandalye ve Türkiye
1830 da viyanada üretilmeye başlanan thonet stil sandalye 1870 den itibaren Türkiyede de kulanılmaya başlanmıştır. Başta Ankara İstanbul, İzmir olmak üzere önde gelen otel, cafe, restaurant ve seçkin kültürlü ailelerin vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Perapalas, hacıbekir, cafe lobon, markiz pastanesi ankara türk ocağı konferans salonu bunlardan bazılarıdır.
M.K.Atatürk viyanada iken thonet stil sandalyeyle tanışmış ve evlerinde kullanmış, 1897 de 3563 m3 thonet sandalye ithal edilmiştir.
Bugün birçok insanın gördüğünde ”anneannemlerdede bu sandalye vardı” dediği thonet stil sandalye1910 dan 1970 kadar istanbul, izmir, adapazarı bolu civarlarında 10 atölyede üretilmiştir. Madeni ve plastik sandalyelerin ucuz olarak ortaya çıkması, yine aynı dönemde avrupadaki fabrikasyon thonetsandalye üretimi yurdumuzdaki (sertthonet hariç) bütün atölyelerin kapatılması neticesini getirmiştir.
Kayın ağacının yaygın olarak bulunduğu bolu da ilkgünkü stil ve metodla tamamen el işçiliğiyle sertthonet tarafından üretilmeye devam edilmektedir.
1999 da Avusturya başkonsolosluğu kültür ofisi işbirliği ile yapı kredi bankası A.Ş. için thonetsandalye öyküsü adlı bir sergi açılmıştır.
MUTFAK DEKORE EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN FİKİRLER
Herşeden önce mutfağınızın büyüklüğü çok önemli ve koyacağınız masa takımı en önemlisi eğer mutfak büyüklüğünüze orantılı bir masa takımı kullanmazsanız yapacağınız tüm harcamalar boşuna gitmiş olur.
Aln küçük ise açılabilir masa tercih etmenizde fayda var.zemin için kullanacağınız halı kesinlikle yün içermemeli yün halı çok sağlıklı olmakla birlikte temizlemesi bir okadar zordur bu nedenle akrilik içeren halı tercih etmelisiniz.
Mutfak dolaplarınızda ise mdf üzeri mebran kaplama ya da lake cilalı ürün tavisye ediyorum çünkü suntalem bir zaman sonra mecburen şişme yaparak kullanılmaz hale gelebiliyor.
Herşeden önce mutfağınızın büyüklüğü çok önemli ve koyacağınız masa takımı en önemlisi eğer mutfak büyüklüğünüze orantılı bir masa takımı kullanmazsanız yapacağınız tüm harcamalar boşuna gitmiş olur.
Aln küçük ise açılabilir masa tercih etmenizde fayda var.zemin için kullanacağınız halı kesinlikle yün içermemeli yün halı çok sağlıklı olmakla birlikte temizlemesi bir okadar zordur bu nedenle akrilik içeren halı tercih etmelisiniz.
Mutfak dolaplarınızda ise mdf üzeri mebran kaplama ya da lake cilalı ürün tavisye ediyorum çünkü suntalem bir zaman sonra mecburen şişme yaparak kullanılmaz hale gelebiliyor.
Yeni bir ev satın aldınız ve içini öyle güzel dekor etmek istiyorsunuzki bu heyecan sizi fikirsizliğe sevk ediyor.
Nacizane gerek satıcı iken yaşadığım tecrübelerden gerekse üretici iken yaşadığım tecrüblerden birkaç tane fikir vermek geldi içimden.
Öncelikle klasik olacak ama kesinlikle evinizi eşyalar ile doldurmayınız ve kesinlikle herşeyi bir anda alıvermeyiniz çünkü işin heyecanı en çok yavaş yavaş alıp beğenerek almakta saklı.Eğer bir parteniriz var ise onunla bu duyguyu paylaşmanın değeri paha biçilemez.Şuan da çok aktif olan ve gün geçtikçe de etkisini arttıran e-ticaret firmalarından alım yapabilirsiniz.Çünkü mağazadan alımlarda şu hata oldukça çok oluyor örneğin bir masa takımı satın alacaksınız en fazala 10 mağaza geziyorsunuz ya yorlduğunuz için ya zaman kaybı çok yaşadığınız için ya da satıcının etkisinde kalıp tam manasıyla sizi yansıtmayan masa takımını satın almış bulunuyorsunuz ancak internet alışverişlerinde yukarıda saydığım tüm olumsuzluklar kaybolmuş oluyor.beğenerek eleyerek zaman kaybetmeyerek satıcının etkisinde kalmadan huzurlu bir alışveriş gerçekleşmiş oluyor.Zaten Google var sizin aradığınız herşeyi önünüze seriyor size yalnızca beğenmek kalıyor.
Bu sizinle paylaştığım ilk yazımdı size bir sonraki yazımda mutfak ile ilgili nasıl dekor edebileceğimiz ile ilgili fikirlerimi yazacağım.
Kalın Sağlıcakla.
Nacizane gerek satıcı iken yaşadığım tecrübelerden gerekse üretici iken yaşadığım tecrüblerden birkaç tane fikir vermek geldi içimden.
Öncelikle klasik olacak ama kesinlikle evinizi eşyalar ile doldurmayınız ve kesinlikle herşeyi bir anda alıvermeyiniz çünkü işin heyecanı en çok yavaş yavaş alıp beğenerek almakta saklı.Eğer bir parteniriz var ise onunla bu duyguyu paylaşmanın değeri paha biçilemez.Şuan da çok aktif olan ve gün geçtikçe de etkisini arttıran e-ticaret firmalarından alım yapabilirsiniz.Çünkü mağazadan alımlarda şu hata oldukça çok oluyor örneğin bir masa takımı satın alacaksınız en fazala 10 mağaza geziyorsunuz ya yorlduğunuz için ya zaman kaybı çok yaşadığınız için ya da satıcının etkisinde kalıp tam manasıyla sizi yansıtmayan masa takımını satın almış bulunuyorsunuz ancak internet alışverişlerinde yukarıda saydığım tüm olumsuzluklar kaybolmuş oluyor.beğenerek eleyerek zaman kaybetmeyerek satıcının etkisinde kalmadan huzurlu bir alışveriş gerçekleşmiş oluyor.Zaten Google var sizin aradığınız herşeyi önünüze seriyor size yalnızca beğenmek kalıyor.
Bu sizinle paylaştığım ilk yazımdı size bir sonraki yazımda mutfak ile ilgili nasıl dekor edebileceğimiz ile ilgili fikirlerimi yazacağım.
Kalın Sağlıcakla.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)