25 Ocak 2014 Cumartesi

thonet Sandalye Tarihi

thonet Sandalye Tarihi

19.yüzyılın ortalarında bugünün beklentilerine cevap veren sandalye ve askılıkları Michael Thonet üretmiştir. O iyi bir tasarımcı, uygulayıcı, sanatçı ve başarılı bir iş adamıdır.
Ağacı buharla yumuşattı, kalıplara koydu, fırınladı dünyaya kendi adıyla anılan sandalye ve mobilyaları armağan etti. Güzellik, sadelik, işlevsellik, seri üretime uygunluk sağlamlık ve ucuzluk bu sandalyesitilinin en önemli vasıflarındandır.
Michael Thonet 1796 da prusyada ren bölgesinde bulunan bobpard’da doğdu duyarlı bir bilinçlilikle bir ömürboyu yılmadan uzun ve zahmetli bir çaba gösterdi. Önce lamine sonra masif kayın ağaç çubuklarını kullandı ve cafe sandalyeleri , bar sandalyeleri , restaurant sandalyeleri , ahşap sandalyekategorisinde ün yapmış birçok sergi ve fuarda sayısız madalya kazanmıştır.
ST-23 koduyla ürettiğimiz sandalye 2 milyon ST-6 thonet askılık 1 milyon sallanan sandalye 100 bin adet üretilmiş sanat, ucuzluk ve lüks birlikte hedeflenmiştir. 1976 da 4500 işçi çalışıyor günde 2000 adetsandalye üretiliyordu. 20. yüzyılda 4.181,799 adet sandalye üretimi yapılmış ve bütün dünyaya satılmıştır. Michael thonet 1871 yılında öldü ve oğulları firmayı devam ettirdiler.
I. ve II. dünya savaşlarında büyük darbe gören tesisler günümüzde Gebrüder Thonet Viyana adı altında faaliyetini sürdürmektedir. Thonet stil sandalye 180 yıldır değişen siyasal ve toplumsal koşulların sık sık birbirinin yerini alan sanat üslüpları ile modaların ve insanların, bunların doğrultusunda durmadan yer değiştiren zevklerin karşısında direnerek her dönemde beğenilmiş bir sandalye markası olmuştur.

Thonet Sandalye Üretim Aşaması

1.Kayın kütüğü hızarda lata biçiminde kesiliyor kesilen parçalar 3*3 enine kesitler halinde doğranıyor.
2.Doğranan çubuklar torna tezgahında silindir şeklinde yuvarlatılıyor.
3.Doğranan yuvarlak çubuklar basınçlı buhar kazanında yaklaşık 12 saat yumuşatılıyor
4.Buharda yumuşayan çubuklar çelik kalıplara yerleştiriliyor.
5.Bükülen parçalar kalıpla beraber yaklaşık 50-60 derece sıcaklıktaki fırında 12 saat kurutuluyor.
6.Fırında kurutulan parçalar kalıplardan çıkartılarak planya ve elde tıraşlanarak işleniyor.
7.işlenen parçalar zımparalandıktan sonra montaj edilip cilalanıyor.


- Bükülen parçalar işleniyor. zımpara montaj ve cilalandıktan sonra paketleniyor.

Thonet sandalye ve Türkiye
1830 da viyanada üretilmeye başlanan thonet stil sandalye 1870 den itibaren Türkiyede de kulanılmaya başlanmıştır. Başta Ankara İstanbul, İzmir olmak üzere önde gelen otel, cafe, restaurant ve seçkin kültürlü ailelerin vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Perapalas, hacıbekir, cafe lobon, markiz pastanesi ankara türk ocağı konferans salonu bunlardan bazılarıdır.
M.K.Atatürk viyanada iken thonet stil sandalyeyle tanışmış ve evlerinde kullanmış, 1897 de 3563 m3 thonet sandalye ithal edilmiştir.
Bugün birçok insanın gördüğünde ”anneannemlerdede bu sandalye vardı” dediği thonet stil sandalye1910 dan 1970 kadar istanbul, izmir, adapazarı bolu civarlarında 10 atölyede üretilmiştir. Madeni ve plastik sandalyelerin ucuz olarak ortaya çıkması, yine aynı dönemde avrupadaki fabrikasyon thonetsandalye üretimi yurdumuzdaki (sertthonet hariç) bütün atölyelerin kapatılması neticesini getirmiştir.
Kayın ağacının yaygın olarak bulunduğu bolu da ilkgünkü stil ve metodla tamamen el işçiliğiyle sertthonet tarafından üretilmeye devam edilmektedir.
1999 da Avusturya başkonsolosluğu kültür ofisi işbirliği ile yapı kredi bankası A.Ş. için thonetsandalye öyküsü adlı bir sergi açılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder